Comfort in crisistijden
In tijden van lockdowns en reisbeperkingen vond een koppel uit Londerzeel de tijd rijp om hun rijwoning van alle comfort te voorzien, zonder dat dit zich zou laten voelen in de energierekening. Installateur Robby Michiels adviseerde hen om de installatie van PV-panelen en airco gelijktijdig aan te pakken, in plaats van stapsgewijs te werken.
Toekomstgerichte woning
Samen met hun dochter bewonen Gunter Spildooren en Katrien Van der Veken een eengezinswoning in een gezellige, moderne wijk in Londerzeel. Ze kozen bewust voor een betaalbare, bescheiden woning, die ze dan wel zo praktisch en toekomstgericht mogelijk willen maken. “Zeker nu reizen afgeraden is en de snikhete zomerdagen in aantal toenemen, besloten we werk te maken van een airco-installatie”, vertellen Gunter en Katrien. “We vreesden alleen voor het effect op onze energierekening. De eerdere uitbreiding van ons zwembad met verwarming op basis van een warmtepomp zorgde ook al voor meerverbruik. Dat wilden we compenseren met fotovoltaïsche zonnepanelen.”
Kwaliteit voorop
Via gemeenschappelijke vrienden en interesses kwam het koppel eerder al bij installateur Robby Michiels terecht voor de vervanging van hun gaswandketel. Ze wisten dus dat ze ook nu bij Vaillant zouden uitkomen. “Mijn roots liggen daar”, legt Robby uit. “Voor ik zelfstandig werd, werkte ik er als technieker en ik heb er nog steeds hele goede contacten. Maar bovenal hebben de producten mij nog nooit in de steek gelaten. Trouwens, Vaillant mag dan aan de basis een producent van verwarmingsinstallaties zijn, ze trekken diezelfde kwaliteitsnormen door naar alle producten die ze aan het gamma toevoegen.”
“Voor mij staat kwaliteit gewoon voorop”, geeft Gunter aan. “Onze vorige verwarmingsketel was al van Vaillant en heeft achttien jaar lang perfect gefunctioneerd. Bovendien levert Robby uitstekende service.”
Een primeur
Voor Robby, maar ook voor Filip Van Loock, accountmanager bij Vaillant, was de combinatie van een PV-installatie met airco in plaats van een bodem/water- of lucht/water-warmtepomp eigenlijk een primeur. “We gingen daarom rond de tafel zitten om de nodige gegevens te verzamelen waarmee onze technische dienst aan de slag zou kunnen”, zegt Filip. “Vooral de berekening van het aantal en vermogen van de fotovoltaïsche panelen en het benodigde gewicht om ze stormbestendig te maken, ligt voor een installateur toch niet voor de hand.” Ze kwamen uit op tien auroPOWER PV-panelen van 320 Wattpiek. Omdat de hogere taksen op een sterkere omvormer niet opwegen tegen de meeropbrengst die de panelen enkel bij piekmomenten halen, is voor een omvormer van 3.000 Watt gekozen. De airco werd een climaVAIR lucht/lucht-warmtepomp multisplit van 8 kW met drie wandunits. “Voor de indienstneming van de airco’s kan ik ook altijd op Vaillant rekenen”, zegt Robby. “Ik volg mooi de regels, want ik ben wel koeltechnieker, maar mijn bedrijf is niet gecertificeerd. Die indienststelling loopt trouwens altijd supervlot.”
Onzichtbare installatie
Gunter en Katrien wilden de airco-installatie zo onzichtbaar mogelijk. “En dat is - mits wat zoeken - wonderbaarlijk goed gelukt!”, zegt Robby trots. “Een geluk dat Gunter en Katrien door de crisis beslisten om de plaatsing van zonnepanelen en airco tegelijk te laten uitvoeren. Anders was ik niet tot dit resultaat gekomen.” Binnen lopen de leidingen via de bergruimtes en onderaan de trap. Enkel in het toilet zijn ze, zorgvuldig afgewerkt, even te zien. Dankzij de ontdekking van een ongebruikte verluchtingsleiding naar het dak bleven ook de voor- en achtergevel gespaard. Op het platte dak komen de auroPOWER zonnepanelen door de hellingsgraad van slechts 10% niet boven de opkant uit. Naar stormbestendigheid toe meteen ook een voordeel en die platte positie maakt dat ze een groot stuk van de dag zon blijven opvangen. Een sterktepunt van de auroPOWER-panelen, zeker in België, is dat ze ook bij schaduw nog behoorlijk wat opbrengst leveren, vindt Robby. “Bij de plaatsing liet ik wel ruimte voor twee à drie extra panelen omdat het aantal draaiuren van de airco’s en de warmtepomp van het zwembad moeilijk in te schatten valt.”
Klaar voor de hittegolf
Na een maand weten Gunter en Katrien stilaan hoe ze de airco’s moeten bespelen om een optimale binnentemperatuur te bekomen. De in drie richtingen verstelbare blaasrichting van de binnenunits is daarbij een handig hulpmiddel. “En ik raak zelfs een beetje zonnepaneelverslaafd. Dagelijks ga ik eens kijken hoeveel ze opbrachten”, geeft Gunter toe. Er kwamen trouwens al vier geburen bij Robby aankloppen omdat Gunter en Katrien niet kunnen zwijgen over hoe tevreden ze zijn met hun nieuwe installatie. “Het mooist van al? Hier in huis is veel veranderd, en toch is daar op drie mooi in de ruimtes geïntegreerde ‘bakskes’ na eigenlijk niets van te zien. Maar zowel naar comfort als energierekening toe gaat dit wel heel voelbaar zijn voor Gunter en Katrien”, besluit Robby. “Laat die hittegolf nu maar komen”, lacht Katrien.
Projectfiche eengezinsrijwoning | |
---|---|
Bouwjaar: | 2002 |
Installatiejaar: | 2020 |
Verwarmingstype: | Condensatiegaswandketel |
Te koelen ruimte: | 150 m² |
Welke installatie? |
|
Installateur | Robby Michiels, Kapelle-op-den-Bos |